Regelmatig komen we organisaties tegen met goede Business Intelligence (BI) implementaties.

Een aantal van die organisaties vragen ons hoe voorspellende analyses & Artificial Intelligence (AI) hun bestaande mogelijkheden kunnen vergroten. Het doel van deze blog is om de verschillen tussen business intelligence (a.k.a. descriptive analytics) en Artificial Intelligence (prescriptive analytics) te verduidelijken en hun complementaire aard te benadrukken.

Je zult leren dat AI:

  • Meer inzichtelijke en bruikbare antwoorden kan geven op de meest voorkomende vragen van de organisatie dan enkel met BI.
  • Meer toekomstgerichte en individuele antwoorden en aanbevelingen kan bieden voor vragen die helemaal niet louter door bedrijfsinformatie kunnen worden beantwoord.

AI vs BI

Figuur 1 is een vrij gebruikelijke manier om de wereld van BI en AI te bekijken. BI is de wereld van beschrijvende analyse: analyses die een achteruitkijkspiegel bieden over de bedrijfsrapportage over wat er is gebeurd en wat er momenteel gebeurt. AI is toekomstgericht: het bieden van toekomstgerichte inzichten en acties over het bedrijf – voorspellen wat er waarschijnlijk gaat gebeuren (meestal geassocieerd met een waarschijnlijkheid), waarom het waarschijnlijk zal gebeuren en wat je het best kunt doen om het optimale scenario te bereiken.

Verschil in Definities

Business Intelligence is about descriptive analytics (or looking at what happened), slicing-and-dicing across dimensional models with massive dissemination to all business users.

Predictive analytics is about finding and quantifying hidden patterns in the data using complex mathematical models that can be used to predict future outcomes (what could happen).

Prescriptive analytics entails the application of mathematical and computational sciences and suggests decision options to take advantage of the results of descriptive and predictive analytics (what should we do if this happens?).

Verschil in bedrijfsmogelijkheden

Misschien is de eenvoudigste manier om de verschillen tussen BI, Predictive Analytics en AI te begrijpen, te kijken naar de antwoorden op vragen die ze kunnen genereren.

Kortom, Artificial Intelligence kan vragen van een hoger niveau beantwoorden die meer waarde toevoegen voor het bedrijf. Je hebt altijd BI nodig om te weten wat er is gebeurd in het bedrijf, maar je hebt AI nodig om je resources te optimaliseren en je besluitvorming over de toekomst te verbeteren.

Heb je vragen over dit onderwerp? 

 

15 + 8 =

Arian Oosthoek

Arian Oosthoek

Co-Host Big Data Community

Arian Oosthoek is co-founder van E-Tail Genius en helpt bedrijven door middel van het toepassen van AI-technologie en Data Science hun omzet te verhogen, winstmarges te vergroten en snel te reageren op de dynamische klantvraag.